Jak uniknąć zatrucia salmonellą?

Salmonella, a dokładniej bakterie z grupy Salmonella enterica wywołują problemy żołądkowo-jelitowe, a dokładniej zatrucie pokarmowe. Zatrucie bakteriami salmonelli może doprowadzić nawet do zakażenia narządów wewnętrznych i chorób stawów.

Objawy zatrucia pokarmowego

Bakterie salmonelli znajdują się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak: jaja, mięso, mleko i jego pochodne. Mogą być także przenoszone przez muchy i gryzonie. Ważne jest więc, by dobrze zabezpieczyć jedzenie przed ich dostępem, co zmniejszy ryzyko zakażenia. Pierwsze objawy zarażenia pałeczkami salmonelli mogą wystąpić już po 8 godzinach od zjedzenia skażonego pokarmu. Należą do nich:

Zazwyczaj jednak problemy pojawiają się dopiero po 18-24 godzinach od zakażenia.

Zapobieganie salmonelli

Aby uniknąć zakażenia bakteriami salmonelli należy:

  • surowe produkty pochodzenia zwierzęcego przechowywać daleko od produktów gotowych do spożycia
  • po rozmrożeniu unikać ponownego zamrażania produktu
  • dokładnie sprawdzać lody i wszelkiego rodzaju kremy pod kątem tego, czy były właściwie przechowane i schłodzone. W razie jakichkolwiek wątpliwości zrezygnować z jedzenia.
  • skorupki jaj przed włożeniem do lodówki sparzyć wrzątkiem przez minimum 10 sekund i unikać trzymania ich koło produktów gotowych do spożycia
  • unikać jedzenia surowego mięsa i tatara, a także jajek nieobrobionych termicznie
  • unikać jedzenia niedosmażonych, niedogotowanych potraw – wysokie temperatury w trakcie obróbki produktu niszczą wszelkie drobnoustroje
  • nie kupować mięsa z niewiadomego źródła – czasem lepiej zapłacić trochę więcej i wiedzieć co się spożywa
  • myć ręce po skorzystaniu z toalety, przed przygotowaniem posiłku i po powrocie do domu, zwłaszcza gdy w ciągu dnia często dotykało się przedmiotów, które były użytkowane przez innych ludzi

Leczenie salmonelli

Leczenie salmonelli zazwyczaj ogranicza się do prawidłowego nawadniania organizmu oraz do stosowania odpowiedniej diety – więcej info na tej stronie myslowianki.pl/salmonella-przyczyny-objawy-leczenie/. Leczenie trwa zazwyczaj kilka dni. W tym czasie ważna jest dieta, zażywanie węgla leczniczego (10 tabletek rozpuszczonych w pół szklanki przegotowanej, letniej wody, a następnie po 4-6 rozpuszczonych tabletek co 4 godziny), lub Smectę (1-2 saszetki rozpuszczone w przegotowanej, ciepłej wodzie, 3 razy dziennie).

Jeśli objawy nie chcą ustąpić, konieczne może być zastosowanie antybiotyku. W tym celu należy skontaktować się z lekarzem. W krytycznych przypadkach nie obędzie się bez wizyty w szpitalu.

Salmonella jest szczególnie niebezpieczna dla dzieci. Ze względu na ryzyko szybkiego odwodnienia, od razu po zauważeniu objawów należy skontaktować się z lekarzem.

W przypadku osób o obniżonej odporności zakażenie salmonellą leczy się w szpitalu przy pomocy antybiotyków. W innym przypadku mogą nastąpić groźne powikłania takie jak np. objawy toksyczne, zaburzenie gospodarki wodno-elektrolitowej, a nawet sepsa.

W szpitalu pobierany jest kał osoby chorej, wykonywane badanie posiewowe, w celu odkrycia źródła choroby. Kolejny posiew wykonywany jest po leczeniu, żeby sprawdzić, czy choroba została w pełni wyleczona i pacjent nie będzie zarażał innych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *