Produkty wysokobiałkowe: co warto o nich wiedzieć?

Jak doskonale wiadomo, efektywność treningu kulturystycznego, zarówno w przypadku osób początkujących jak i zaawansowanych zawodników, opiera się na trzech zasadniczych filarach. Są to odpowiedni program treningowy, skuteczna i dobrze dobrana suplementacja a także dieta. Nie jest trudno odgadnąć, że podstawowym składnikiem diety w przypadku osób regularnie uprawiających szeroko rozumiany trening siłowy są produkty wysokobiałkowe. Przy doborze odpowiednich elementów naszego codziennego menu powinniśmy jednak zwrócić uwagę nie tylko na samą procentową zawartość białka w 100 gramach danego produktu, ale także na kilka innych, niemniej istotnych aspektów. Produkty wysokobiałkowe znacząco różnią się bowiem jeżeli chodzi o pozostałe wartości odżywcze. Z tego powodu, dobra dieta wspierająca procesy anaboliczne(procesy budowania masy mięśniowej) powinna zawierać różne źródła białka. Przyjrzyjmy się tej kwestii nieco bliżej.

Produkty wysokobiałkowe: co warto o nich wiedzieć?

Zasadniczo, za produkty wysokobiałkowe uważa się wszystkie te rodzaje pożywienia, w przypadku których procentowe stężenie protein w 100 gramach pokarmu jest zbliżone do 20 procent. Nie oznacza to jednak, że możemy oprzeć podać białka w diecie tylko i wyłącznie na jednej wybranej kategorii produktów zawierających duże ilości protein, na przykład wyrobach mlecznych lub mięsie. Jakie źródła białka koniecznie powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie? Oto krótka lista najbardziej pożytecznych produktów bogatych w proteiny.

Mięso

Mięso to oczywiście podstawa diety każdego kulturysty. Oprócz białka, jest ono także źródłem aminokwasów, kreatyny oraz wielu innych cennych substancji odżywczych. Nasza dieta powinna zawierać zarówno mięso czerwone, które cechuje się wysoką zawartością białka(ponad 20 procent) oraz kreatyny, jak i białe mięso, które odznacza się znacznie łatwiejszą przyswajalnością. Posiłki złożone z mięsa warto spożywać zwłaszcza w dni treningowe: wtedy bowiem nasz organizm najbardziej potrzebuje dodatkowego zastrzyku protein i aminokwasów.

Masło orzechowe

Masło orzechowe to kolejny istotny element diety kulturystycznej. Oprócz białka, jest ono również cennym źródłem kwasów tłuszczowych a także magnezu. Oczywiście, zamiast masła orzechowego możemy spożywać po prostu orzechy, jednak w większości wypadków to właśnie masło orzechowe stanowi bardziej komfortową opcję.

Przetwory mleczne

Kolejne niezwykle ważne źródło białka w diecie to oczywiście przetwory mleczne. Oczywiście, ta kategoria jest bardzo szeroka i zróżnicowana. Spośród wielu dostępnych produktów na naszą uwagę zasługują przede wszystkim chude twarogi oraz jogurty greckie. Przetwory mleczne to źródło nie tylko samego białka, ale także aminokwasów(BCAA oraz EAA). Nie warto nabierać się na reklamy specjalnych jogurtów o zwiększonej zawartości białka, ponieważ produkty tego rodzaju zawierają również dużą ilość cukrów.

Ryby morskie

Ryby morskie to kolejne bardzo ważne źródło protein w naszej diecie. Oprócz samego białka, dostarczają one naszemu organizmowi również witaminy E a także kwasów tłuszczowych Omega 3 oraz Omega 6. Warto wybierać tłuste ryby pochodzące z czystych rejonów morskich, jak na przykład halibuty łowione w północnych rejonach Atlantyku. Ryby pochodzące z Morza Bałtyckiego, a tym bardziej z mórz azjatyckich lepiej jest sobie odpuścić ze względu na wysokie skażenie tych akwenów metalami ciężkimi.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *