Poznaj właściwości cudownego mleka!

Mleko kokosowe wytwarza się z miąższu orzecha kokosowego. Miąższ łączy się w określonych proporcjach z wodą. Mleko kokosowe posiada kremową konsystencję, biały kolor oraz bardzo charakterystyczny smak i zapach. Bardzo często mleko kokosowe traktuje się wymiennie z wodą kokosową, to błąd, ponieważ woda kokosowa to płyn obecny w kokosie niedojrzałym. Mleko kokosowe swój jasny kolor i smak zawdzięcza obecnemu w nim tłuszczu. Jest dość kalorycznym dodatkiem do dań, chociaż jego kaloryczność zależy od zastosowanych proporcji mleka i wody. Najczęściej mleko dostępne w puszkach składa się z 68% wody i 24% tłuszczu.

Mleko kokosowe jest niezwykle popularne w kuchniach azjatyckich. Coraz bardziej popularne robi się również w Europie. W swoich kuchniach preferują je przede wszystkim zwolennicy diety fit.

Właściwości odżywcze mleka kokosowego

W mleku kokosowym znajduje się wiele wartościowych składników mineralnych. Jest tam:

  • mangan
  • miedź
  • fosfor
  • magnez
  • żelazo
  • selen
  • witamina C
  • niacyna
  • kwas foliowy
  • witaminy z grupy B

Właściwości lecznicze mleka kokosowego

Mleko kokosowe zawiera nasycone kwasy tłuszczowe i jest dość kaloryczne, jednak jak się ocenia, cały czas jest korzystne dla zdrowia człowieka i jego zalety zdecydowanie przeważają. Efektem stosowania mleka kokosowego jest spadek złego cholesterolu LDL i wzrost cholesterolu dobrego HDL. Pod tym względem mleko kokosowe przewyższa znacznie mleko sojowe.

Nawet jeżeli u niektórych osób po spożyciu mleka kokosowego występuje wzrost zarówno LDL jak i HDL to towarzyszy im spadek zawartości trójglicerydów. Dlatego z pewnością skutki stosowania mleka kokosowego zależą od indywidualnych predyspozycji organizmu.

Mleko kokosowe a metabolizm

W mleku kokosowym przeważają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które z kolei pozytywnie wpływają na masę ciała oraz metabolizm organizmu ludzkiego. Kwasy krótkołańcuchowe, po spożyciu są transportowane bezpośrednio do wątroby, gdzie zamieniają się w energię, potrzebną człowiekowi do funkcjonowania. Jednocześnie kwasy te obniżają łaknienie, dzięki czemu ogranicza się spożywanie kolejnych kalorii. Nagromadzona z kolei energia zostaje szybko spalona nie powodując zamiany jej w tłuszcz. Mleko kokosowe szczególnie korzystnie wpływa na pełny spadek masy ciała oraz redukcję tłuszczu brzusznego.

Mleko kokosowe a inne dolegliwości

Mleko kokosowe działa ochronnie *https://pieknojestwtobie.com/mleko-kokosowe-i-jego-zdrowotne-wlasciwosci-prosty-przepis-na-domowe-mleko-kokosowe/ i wykazuje właściwości lecznicze u osób z wrzodami żołądka, przede wszystkim łagodzi ból. Wykazuje również zauważalne właściwości przeciwzapalne, szczególnie takie, które towarzyszą reumatyzmowi czy chorobom autoimmunologicznym. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w mleku kokosowym wraz z kwasem laurynowym działają przeciwwirusowo, posiadają też właściwości przeciwbakteryjne, zapobiegając tym samym różnorodnym infekcjom, m.in

  • opryszczce
  • grypie
  • a nawet HIV

Mleko kokosowe w kuchni

Mleko kokosowe można dodawać do wielu potraw. Ma właściwości zagęszczające dlatego doskonale nadaje się do zup i sosów. Równie smaczna będzie owsianka na nim ugotowana. Doskonale nadaje się również do łagodzenia pikantnych przypraw. Dodaje się go do koktajli, lodów i deserów. To doskonały składnik dla alergików nietolerujących mleka krowiego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *