Najlepsze dania z cukinii 2018

Miło jest spożywać produkty, które później mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, a zarazem okazują się bardzo smaczne. Właśnie w taki sposób dobrze jest spojrzeć na pewne warzywa, do których aktualnie mamy prosty dostęp. Jednym z nich okazuje się cukinia, która sezonuje w sierpniu w Polsce. Możemy być zadowoleni, że uprawa takiej cukinii jest dość dobrze rozpowszechniona w naszym kraju, przez co mamy ułatwiony dostęp do tego produktu. Uprawiane są zarówno cukinie mniejsze i większe. Wynika to przede wszystkim z ich rodzaju, jak i stopnia uprawy. Można mieć dostęp do takich cukinii, które jako surowe są już gotowe do spożywania, więc nie ma potrzeby ich obierania. Przyjrzyjmy się, jak taka cukinia ma dobry wpływ na nasze zdrowie.

Jak cukinia jest zdrowa?

Ocenia się, że cukinia jest lekkostrawna i smaczna, przez co bardzo chętnie decydujemy się na jej zastosowanie w kuchni. Później możemy być zadowoleni, że to właśnie z niej pochodzi bardzo ciekawy smak i zapach, z którym chcemy mieć styczność. Dania z cukinii zapamiętujemy więc bardzo pozytywnie. Taka cukinia jest również warzywem bardzo niskokalorycznym i zdrowym. Jest wiele możliwości przygotowania takiej cukinii na obiad i inne posiłki.

Przykładowe dania z cukinią:

  • zapiekanka warzywna z cukinią
  • bigos warzywny z cukinią
  • kremy z cukinii
  • placki smażone z cukinii
  • konfitury z cukinii – zobacz przepisy

Cukinie można również zastosować podczas grillowania, jako idealny dodatek do potraw mięsnych. Do ich spożywania warto wtedy wykorzystać odpowiedni sos czosnkowy, a będzie na pewno smacznie.

Przyprawianie cukinii

Niemalże wszystkie warzywa należy odpowiednio przyprawić. Dopiero dzięki temu nabierają właściwego charakteru, z którego później jesteśmy bardzo zadowoleni. Uświadamiamy sobie przecież, że pomocy jest nam tymianek, bazylia, czosnek, oregano, zioła prowansalskie, kolendra, pieprz czarny, mięta, pieprz grubo mielony.

Ale to nie wszystko, ponieważ jako coraz bardziej doświadczeni kucharze, powinniśmy wiedzieć, z jakimi produktami warto jeszcze łączyć cukinię. Ci najbardziej doświadczeni kucharze wiedzą, że cukinia świetnie pasuje do pomidorów suszonych, łososia, kurczaka, wołowiny, fety i wielu innych.

Jakie jeszcze dania z cukinią:

  • sałatka z cukinii
  • dżem z cukinii
  • krem z cukinii i bazylii
  • smażone kwiaty dyni
  • kabaczek z panierce zbożowej
  • krążki kabaczka w cieście paprykowo serowym

Tak wspaniałym warzywem jest cukinia, o której zapewne tak wiele nie wiedzieliśmy. Dobrze byłoby nadrobić te zaległości i jak najszybciej zdecydować się na samodzielne przygotowanie takich dań z jej zastosowaniem. Wiele z nich przypasuje nam do gustu i smaku. Przez to później już regularnie cukinia będzie ważnym warzywem w naszej kuchni. W okresie sezonowym, od sierpnia, zawsze będziemy mogli zdecydować się na jej zakupienie. Natomiast również później będziemy mogli otrzymać świeżą cukinię. Natomiast powinniśmy się przyjrzeć czy jest ona w dobrym stanie, przypatrując się jej skorupie, jak i wadze. To pozwoli nam wybrać cukinię, która za każdym razem okaże się smaczna.

Zobacz więcej przepisów na: myslowianki.pl/cukinia-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-przepisy-dania-cukinii/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *