Jakie właściwości ma cysteina?

Cysteina jest to ważny aminokwas, który pełni w organizmie ludzkim, bardzo ważne zadania. Cysteina jest to substancja białkowa. Znajduje się ona w grupie aminokwasów endogennych. Oznacza to, iż substancja ta, jest naturalnie wytwarzana w organizmie ludzkim. Jednak warto zaznaczyć, iż wyżej wymieniony aminokwas, coraz częściej przyjmowany jest w postaci suplementów diety. Warto wiedzieć, iż cysteina jest budulcem glutationu, kolagenu oraz keratyny. Oznacza to, iż ta substancja białkowa, wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Wyżej wymieniony aminokwas, zapewnia zdrowy wygląd skóry. Cysteina wpływa również na dobrą kondycję chrząstek stawowych. Warto wiedzieć, iż w sytuacjach oparzeń słonecznych, wyżej wymieniony aminokwas, charakteryzuje się dużym wpływ na regenerację naskórka. Ta substancja białkowa, pomocna jest również w przypadku różnych chorób o podłożu zapalnym oraz alergicznym. Cysteina, wykazuje także dobroczynne działanie w przypadku niepłodności u mężczyzn. Wyżej wymieniona substancja białkowa, jest pomocna przy różnych chorobach układu odpornościowego. Cysteina bardzo dobrze radzi sobie w sytuacji zapalenia oskrzeli. Aminokwas, jakim jest cysteina, wykazuje się oczyszczającym działaniem na organizm ludzki.

Wpływ cysteiny na ludzki organizm

            Cysteina jest źródłem wielu składników odżywczych. Ten aminokwas, wykazuje się działaniem przeciwutleniającym – link. Charakteryzuje się on zdolnością zwalczania wolnych rodników i stresu oksydacyjnego. Cysteina chroni komórki ciała przed wszelkimi uszkodzeniami. Warto również dodać, iż spowalnia ona procesy starzenia. Cysteina chroni ciało przed różnymi chorobami, między innymi, takimi jak: reumatoidalne zapalenie stawów, miażdżyca lub demencja czy nawet choroba Parkinsona. Wyżej wymieniony aminokwas, wykazuje się działaniem ochronnym na błony komórkowe jak i również na zakończenia nerwowe. Cysteina, uczestniczy w procesach detoksykacyjnych organizmu ludzkiego. Warty jest również uwagi fakt, iż cysteina chroni organizm przed ubocznymi skutkami przyjmowania dużych dawek leków. Ta substancja białkowa, z łatwością wiąże metale ciężkie w organizmie człowieka. Następnie, przyspiesza ich wydalanie z komórek ciała. Cysteina wykazuje się pozytywnym działaniem w niedokwaszeniu oraz nieżycie żołądka oraz jelit. Odgrywa ona również ważną rolę w chorobie wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Aminokwas ten, działa bardzo wykrztuśnie, dlatego z powodzeniem może być stosowany w celu usunięcia śluzu z dróg oddechowych. Cysteina, zmniejsza ilość i częstość ataków kaszlu oraz duszności.

Cysteina w pożywieniu:

                Cysteina jest to substancja białkowa, która bogato występuje w niektórych produktach żywieniowych. Z pewnością warto włączyć żywność bogatą w ten aminokwas, do codziennego menu. Cysteina występująca naturalnie w pożywieniu, charakteryzuje się łatwą przyswajalnością. Wyżej wymieniony aminokwas. występuje w następujących pokarmach, takich jak:

  • mięso,
  • ryby (zwłaszcza łosoś i sola),
  • ser parmezan – czytaj więcej,
  • jajka,
  • produkty sojowe,
  • nasiona słonecznika,
  • orzechy (zwłaszcza włoskie).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *