Biotyna niezbędna w organizmie

Gdy organizm człowieka nie otrzymuje odpowiedniej dla siebie dawki witamin i minerałów i mimo, że nie cierpi na jakąś szczególną dolegliwość, brak witamin i mikroelementów jest dostrzegalny gołym okiem. Łamiące się paznokcie, wypadające włosy bez połysku to wyraźne objawy niedoboru choćby witamin z grupy B , które mają korzystny wpływ na wiele zachodzących w organizmie człowieka procesów. W skład witamin z grupy B wchodzi też biotyna, określana jako B7.

Funkcje biotyny w organizmie

Biotyna, B7 jest niezbędna w procesach przemiany materii, przede wszystkim dla przemiany glukozy, dlatego jest tak istotna dla osób cierpiących na cukrzycę – stabilizuje bowiem poziom glukozy we krwi. Biotyna jest o tyle wyjątkowa na tle innych witamin, że powinna być w wystarczającym stopniu wytwarzana przez florę bakteryjną jelit organizmu człowieka. Dzięki tej naturalnej produkcji rzadko występuje jej niedobór. Biotyna bierze udział w procesie syntezy kwasów tłuszczowych, wpływa na prawidłowy i regularny wzrost oraz rozwój całego organizmu. Ważna jest również dla skóry, a jej niedobór natychmiast można dostrzec na jej powierzchni.

Gdy w organizmie brakuje biotyny

Na brak biotyny cierpią najczęściej osoby, które przez dłuższy okres czasu były poddane kuracji antybiotykowej, a także pacjenci karmieni pozaustrojowo. Może ona wystąpić także u osób z uszkodzoną śluzówką jelita lub przy ubogiej diecie. Podstawowe objawy widoczne przy niedoborze biotyny, to:

Podstawowe źródła biotyny

W produktach spożywczych biotyna dostępna jest jedynie pod postacią estrów lub amidów biotyny. Dzienne zapotrzebowanie na biotynę dla osoby dorosłej wynosi zaledwie 0,02 mg. W trakcie kuracji antybiotykowej zapotrzebowanie na biotynę wyraźnie się zwiększa i wynosi już 2 mg. Trzeba też mieć świadomość, że niektóre produkty ograniczają przyswajanie biotyny, jak choćby surowe białko jajek. Negatywnie na przyswajanie biotyny działają również: woda, sulfonamidy, estrogeny, przetworzona żywność oraz alkohol.

 

Biotynę można znaleźć w wielu produktach spożywczych, są to ilości śladowe, jednak warto produkty te na stałe wprowadzić do swojej diety, są to:

  • mięso: wołowina, wieprzowina, drób
  • podroby; wątroba, nerki
  • soja
  • orzechy
  • żółtko jaj
  • mleko
  • ser
  • otręby
  • sardynki
  • drożdże
  • ryż ciemny
  • warzywa: kukurydz,a szpinak, kalafior, buraki, cebula, pomidory
  • olej rzepakowy
  • olej słonecznikowy
  • owoce: melony, winogrona, brzoskwinie, banany, arbuz

Obróbka termiczna żywności, jej gotowanie oraz promieniowanie UV wpływają nawet na całkowity rozkład biotyny. W razie jej niedoborów w organizmie, można przyjmować biotynę razem z innymi witaminami grupy B. Jak do tej pory nie stwierdzono skutków negatywnych w wyniku nadmiary biotyny. Dzięki biotynie błona śluzowa może prawidłowo się rozwijać a jelita reagują prawidłowo nawet na mechaniczne uszkodzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *